-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

14/2/10

Πέτρος Αβελάρδος και Ελοΐζα


Ο Πέτρος Αβελάρδος γεννήθηκε το έτος 1079 στο Λε Παλέ, ένα μικρό χωριό της Γαλλικής Βρετάνης, από ευγενή οικογένεια. Σε μικρή ηλικία, ο πατέρας του τον παρότρυνε ν’ ασχοληθεί με τα γράμματα και τις τέχνες, κι αυτός ταξίδεψε στο Παρίσι για να σπουδάσει, ξεκινώντας έτσι το μακρύ ταξίδι του στη γνώση. Αργότερα ακολούθησε τον Ακαδημαϊκό κλάδο και γύρισε όλη τη Γαλλία διδάσκοντας και δίνοντας διαλέξεις. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο ονομαστούς Γάλλους Φιλοσόφους και η τεράστια φήμη του, οδήγησε τον γέροντα εφημέριο Φυλμπέρ να τον καλέσει να παραδώσει ιδιαίτερα μαθήματα στην μόλις 15 ετών ανιψιά του, Ελοΐζα.

Ο έρωτας μεταξύ του Αβελάρδου και της Ελοΐζας ήταν δυνατός και έγινε σταδιακά κοινό μυστικό σε όλους εκτός από τον εξοργισμένο θείο της. Σύντομα η Ελοΐζα έμεινε έγκυος και ο Αβελάρδος την έστειλε στην Βρετάνη να γεννήσει έναν γιο, τον οποίο ονόμασε Αστρολάβο. Για να σβήσει την ντροπή, ο Αβελάρδος ζήτησε από την Ελοΐζα να τον παντρευτεί. Αυτή αρνήθηκε, συμβουλεύοντάς τον ότι ο γάμος θα ήταν εμπόδιο στη φιλοσοφική του καριέρα, όπως και η ανατροφή μικρών παιδιών. Αυτός από την άλλη, τής ανταπάντησε ότι είναι έτοιμος για όλα.

Αποφάσισαν να κάνουν μυστικό γάμο στον οποίο παραβρέθηκε κι ο Φυλμπέρ, ο θείος της Ελoΐζας, που επέμενε συνεχώς να γνωστοποιηθεί ο γάμος τους, στην πραγματικότητα για να εξευτελίσει τον ίδιο τον Αβελάρδο για την πράξη του. Η Ελοΐζα φοβούμενη τον κοινωνικό διασυρμό κλείστηκε σε μοναστήρι. Ο Φυλμπέρ γεμάτος οργή, πλήρωσε έναν υπηρέτη του φιλοσόφου. Αυτός μπήκε στο σπίτι του Αβελάρδου και ακρωτηρίασε τα γεννητικά του όργανα διασύροντας τον Αβελάρδο μπροστά σε όλο τον κόσμο που είχε μαζευτεί. Ο Αβελάρδος αναγκάστηκε να κλειστεί στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί.

Ο Μοναχός πλέον Αβελάρδος, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη συγγραφή του φιλοσοφικού-θεολογικού του έργου, προσπαθώντας έτσι να ξεπεράσει την οδύνη του. Ταυτόχρονα, ανταλλάσσει κρυφά επιστολές με την Ελοΐζα. Αυτές οι επιστολές διασώθηκαν και αποτελούν σήμερα ύμνο στον έρωτα και στην αληθινή αγάπη. Πέθανε 63 ετών, έχοντας προλάβει να δει να καίγονται τα βιβλία του ως αιρετικά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη. Λίγα χρόνια αργότερα, πεθαίνει κι η Ελοΐζα, η οποία, πριν το θάνατό της, ζήτησε να ταφεί δίπλα στον άνδρα της.

Άρτον και Θεάματα!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...