-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

4/2/10

Τι πρέπει να προσέξουμε την Τσικνοπέμπτη


Γράφει ο Μάριος Λόης, Ειδικός Διατροφολόγος

Καλύτερο διατροφικά είναι το κρέας που έχει λιγότερο λίπος, δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου. Όμως, όσο λιγότερο λίπος έχει, τόσο τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα, πανάθεμά το. Σκεφτείτε την ωραία μυρωδιά του καμένου στα κάρβουνα λίπους, το οποίο λίγο-λίγο στάζει στο ταψί που έχουμε βάλει από κάτω και μένει ένα καλοψημένο κομμάτι αρνίου ή χοιρινίου για να το δαγκώσετε με λαιμαργία!

Υπάρχουν πολλές επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση, είναι να παραγγείλει – σε περίπτωση που θα φάει έξω – παϊδάκια κοτόπουλου. Φυσικά, στο διπλανό τραπέζι, μπορεί να έχουν παραγγείλει κοκορέτσι και να σπάει μύτες, αλλά άμα είναι για την υγεία, τότε πρέπει να συγκρατιόμαστε!

Μια ακόμη λύση, είναι να επιλέξει κάποιος χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια. Τα αρνίσια παϊδάκια δεν παίζονται στο θέμα λίπους. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι είναι φωτιά και συχώριο. (Συχώριο που μπορεί να σε στείλει δηλαδή, μετά συγχωρήσεως).

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα νόστιμα ορεκτικά που βρίσκονται στο τραπέζι των πλούσιων ή της μεσαίας τάξης, κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης. Επειδή όμως είναι και αρκετά θερμιδογόνα, καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες με οποιαδήποτε θυσία. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουμε άνεργοι και με τη βούλα (ταυτότητα του Ο.Α.Ε.Δ.).

Επίσης, παρότι το τζατζίκι έχει βασικό συστατικό του το ωφέλιμο γιαούρτι, περιέχει και αρκετό λάδι. Το λάδι παχαίνει! Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά – πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια – (σλουρπ) και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά. Ο συνδυασμός «τυρί με κρέας» δεν συνιστάται.

Το τέλειο θα είναι, πριν σερβιριστούμε, να φάμε άφθονη σαλάτα για ορεκτικό. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είμαστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού. Ειδικά αν βρισκόμαστε σε ξένο σπίτι και η νοικοκυρά κοιτάζει επίμονα πόση ποσότητα θα φάμε.

Προσοχή!... Περιορισμένο αλκοόλ!

Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! Μπουμ!... Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε στο ένα ποτηράκι.

Άντε και καλή ψυχή!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...