-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

14/2/10

Αντώνιος και Κλεοπάτρα


Στα πλαίσια του αφιερώματός μας για την Ημέρα των Ερωτευμένων, παραθέτουμε τη συγκινητική ιστορία του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους τους ερωτευμένους. Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας. (Θα ακολουθήσουν και άλλες επετειακές αναρτήσεις).

Μια από τις πιο ονομαστές γυναίκες στην ιστορία, η Κλεοπάτρα VII, υπήρξε η πανέμορφη και λαμπερή τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου. Αν και, στις μέρες μας, θεωρείται ως «μοιραία γυναίκα», στην πραγματικότητα η Κλεοπάτρα ήταν βαθιά θρησκευόμενη και είχε περάσει την εκπαίδευση των μοναχών για να γίνει καλόγρια. Οι εξαιρετικές γνώσεις της στα μαθηματικά, καθώς και η ευρεία γλωσσομάθειά της (μιλούσε άπταιστα εννιά ξένες γλώσσες του καιρού της), δεν την εμπόδισαν να αποβεί ταυτόχρονα μια επιτηδευμένη και ευέλικτη πολιτική προσωπικότητα, ιδιαίτερα επικοινωνιακή με το λαό της.

Παντρεύτηκε τον νεότερο αδερφό της, Πτολεμαίο, αλλά γρήγορα τον απάτησε και έγινε ερωμένη του Ρωμαίου Στρατηγού, και μετέπειτα Αυγούστου, Ιούλιου Καίσαρα. Ύστερα από το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα, ένας άλλος Ρωμαίος Στρατηγός, ο Μάρκος Αντώνιος μετέβη στην Αίγυπτο, με σκοπό να εδραιώσει τη ρωμαϊκή κυριαρχία στην Αφρικανική Ήπειρο. Η ομορφιά της Κλεοπάτρας σαγήνευσε τον Αντώνιο. Και η θυελλώδης σχέση τους που επακολούθησε, σκανδάλισε αφόρητα τη ρωμαϊκή κοινωνία.

Παρά την κατακραυγή, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα παντρεύτηκαν το 36 π.Χ. Λέγεται ότι μαζί κατέστρωσαν το σχέδιο να καταλάβουν δια των όπλων τη Ρώμη κι ο Αντώνιος να χρισθεί Αύγουστος προλαβαίνοντας τον έτερο σφετεριστή, Οκτάβιο. Όμως, πέντε χρόνια αργότερα, το 31 π.Χ., ο Οκτάβιος συνέτριψε τον ενωμένο ρωμαιοαιγυπτιακό στρατό, στη μάχη κοντά στο Άκτιο. Τότε ήταν που έλαβε ένα εσφαλμένο μήνυμα ο Αντώνιος στη σκηνή του, ότι δήθεν η Κλεοπάτρα είχε σκοτωθεί… Απελπισμένος αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο σπαθί του. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα, όταν η Κλεοπάτρα, πληροφορούμενη το χαμό του αγαπημένου της, πήρε δηλητήριο και πέθανε.

Άρτον και Θεάματα!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...