-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

18/4/10

Αυλαία για την Άννα Καλουτά


Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία της πνοή χθες το βράδυ η μεγάλη κυρία του θεάτρου Άννα Καλουτά.

Γεννημένη στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 στην Αθήνα η Ειρήνη Αννα Καλουτά φοίτησε στην Ιόνιο Σχολή Θηλέων και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο σε ηλικία τεσσάρων ετών με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Θρυλικό ήταν το ντουέτο με την αδελφή της Μαρία, τα περίφημα «Καλουτάκια» που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο σανίδι κατά τον Μεσοπόλεμο.


Η Άννα Καλουτά συμμετείχε σε 14 κινηματογραφικές ταινίες, αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στο θέατρο και διέπρεψε στο είδος της επιθεώρησης. Πρωταγωνίστησε σε έργα των Θεόφραστου Σακελλαρίδη («Γλυκειά Νανά», «Διαβολόπαιδο», «Βαφτιστικός»), Νίκου Χατζηαποστόλου («Απάχηδες των Αθηνών», «Γυναίκα του Δρόμου»), Παντελή Χορν («Το Φυνατανάκι»), αλλά και σε κωμειδύλλια όπως «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» και «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Είχε εμφανιστεί σε μεγάλες σκηνές και στο εξωτερικό, όπως την παρισινή Salle de Gaveau, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το Palace Theatre του Λονδίνου, ενώ άφησε το αποτύπωμα της και στη δισκογραφία, ηχογραφώντας πολλούς δίσκους με την αδελφή της («Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά», «Γερακίνα», «Οι κερασιές», «Η βροχή»).

Μία από τις τελευταίες της θεατρικές εμφανίσεις ήταν η συμμετοχή της στην παράσταση «Χ-Σκηνής, Αυτά που κάψαν το σανίδι», που ανέβασε στο Ηρώδειο ο Σταμάτης Κραουνάκης το καλοκαίρι του 2008. Στην αρχή είχε αρνηθεί την πρόταση του συνθέτη, λέγοντάς του: «Δεν μπορώ, κύριε Κραουνάκη μου, με πονάνε τα πόδια μου». Λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε στην «Αθηναΐδα», όπου γίνονταν οι πρόβες, και είπε στον Κραουνάκη: «Je suis a votre desposition...» (Είμαι στη διάθεσή σας).

Τα «Καλουτάκια» χώρισαν στις 29 Οκτωβρίου 2006 με το θάνατο της αδελφής της, Μαρίας.

Η κηδεία της Αννας Καλουτά θα τελεστεί την Τρίτη στις 15:00 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4570401

Άρτον και Θεάματα!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...