-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

20/3/10

Τρισδιάστατη τηλεόραση στη Βρετανία από το κανάλι Sky


Το βρετανικό δορυφορικό δίκτυο Sky ανακοίνωσε ότι στις 3 Απριλίου θα λανσάρει το πρώτο τρισδιάστατο τηλεοπτικό κανάλι της Ευρώπης. Η αρχή θα γίνει με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Premier League ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι.

Δεδομένου ότι οι τηλεοπτικοί δέκτες 3D για ιδιώτες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην αγορά - και στην Ελλάδα αναμένεται να αργήσουν πολυ περισσότερο - το παιχνίδι θα μεταδοθεί μόνο σε χίλιες βρετανικές παμπ που έχουν εγγραφεί συνδρομητές και έχουν ήδη αποκτήσει τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών γυαλιών που απαιτεί η νέα τεχνολογία.

Τις πρώτες εβδομάδες των τρισδιάστατων εκπομπών, το Sky 3D θα περιοριστεί σε αθλητικούς αγώνες, αργότερα όμως θα εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με ταινίες, ντοκιμαντέρ και ψυχαγωγικές εκπομπές. Η πρώτη μεγάλη δοκιμή έγινε τον Ιανουάριο με τη μετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα σε εννιά βρετανικές παμπ γεμάτες με κόσμο. (Δείτε τη φωτογραφία).

Μοντέλα 3D τηλεοράσεων εξελίσσουν μέχρι στιγμής οι εταιρίες Sony, Samsung, LG και Panasonic.

Η μετάβαση από τις δύο διαστάσεις στις τρεις

Η τηλεόραση, παραδοσιακά, αναπαρήγαγε μία μόνο εικόνα στην τηλεοπτική οθόνη. Και όλες οι καινοτομίες που εφαρμόστηκαν σταδιακά (συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη, την μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό, τις υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας), λάμβαναν υπόψη τις παραμέτρους της μονής εικόνας παρέχοντας στον τηλεθεατή αποκλειστικά δισδιάστατη εμπειρία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρόλο που η τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (HD) προσφέρει πλέον τη μέγιστη οπτική εμβάθυνση στη λεπτομέρεια καθώς και την απόλυτη πιστότητα στα χρώματα, δεν ξέκοψε μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες τηλεοπτικές φόρμες.

Η τρισδιάστατη τηλεόραση κατέστη δυνατή χάρη σε μια σειρά μεγάλων τεχνολογικών παρεμβάσεων, κυρίως ως προς τη λειτουργία των καμερών (διπλή-πολλαπλή λήψη, ύψους-βάθους εστίαση, μετα-επεξεργασία, κωδικοποίηση), αλλά και ως προς τη συσκευή-δέκτη με τους εσωτερικούς της μικροπροβολείς. Τούτο σημαίνει πως οι νέες τηλεοράσεις θα μπορούν να επεξεργάζονται οι ίδιες την εικόνα που λαμβάνουν, ώστε κατόπιν ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μπορεί να «κατανοεί» το προβαλλόμενο στερεοσκοπικό μοντέλο.

Για πρώτη φορά, δύο εικόνες συγχωνεύονται σε μία και προβάλλονται ταυτόχρονα σε έναν τηλεοπτικό δέκτη. Ειδικά γυαλιά πόλωσης του φωτός απαιτούνται προκειμένου ο κάθε οφθαλμός να ξεχωρίζει ευκολότερα την εικόνα που τού αντιστοιχεί για να ολοκληρωθεί έτσι η αίσθηση του τρισδιάστατου.

Άρτον και Θεάματα!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...