-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

8/3/10

Η απονομή των βραβείων Όσκαρ


Μεγάλος νικητής της φετινής απονομής των βραβείων Όσκαρ αναδείχτηκε η ταινία Hurt Locker, καθώς απέσπασε έξι βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Ήχου και Ηχητικών Εφέ), επικρατώντας του Avatar, το οποίο απέσπασε μόλις τρία βραβεία σε τεχνικές κατηγορίες.

Με τα βραβεία ερμηνείας Α΄ και Β΄ ρόλων τιμήθηκαν τέσσερις συγκλονιστικοί για τις ερμηνείες τους ηθοποιοί:

Η Κέιτ Ουίνσλετ κλήθηκε να παρουσιάσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο απέσπασε ο Τζεφ Μπρίτζες, μαζί με το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ήταν η πρώτη φορά που ο Τζεφ Μπρίτζες κέρδισε το Όσκαρ Α΄ ρόλου και στην ομιλία του ευχαρίστησε ανάμεσα σε άλλους και τους συνυποψήφιούς του Κόλιν Φερθ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζέρεμι Ρένερ και Τζορτζ Κλούνεϊ.

Οι Φόρεστ Ουίτακερ, Μάικλ Σιν, Πήτερ Σαρσγκαρντ, Όπρα Γουίνφρεϊ και Στάνλεϊ Τούτσι παρουσίασαν τις ταλαντούχες υποψήφιες για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Το βραβείο κέρδισε η Σάντρα Μπούλοκ που κατόρθωσε έτσι να αποσπάσει μέσα σε ένα διήμερο Βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού και Όσκαρ καλύτερου ρόλου. Το κοινό χειροκρότησε όρθιο την ηθοποιό, η οποία με συγκίνηση και πολύ χιούμορ ευχαρίστησε την οικογένειά της που την ώθησε να ακολουθήσει τα όνειρά της, καθώς και τις συνυποψήφιές της.

(Εδώ βλέπουμε πόσο ελάχιστα απέχει η επιτυχία από την αποτυχία, ώστε την ίδια στιγμή που βραβεύεσαι ως χειρότερος να βραβεύεσαι και ως καλύτερος. Τούτη η «απόσταση κλωστής» μεταξύ άνω και κάτω καταδεικνύει πόσο ρευστά είναι όλα και δικαιώνει, εν μέρει, το αναγεννημένο σήμερα ιδεαλιστικό ρεύμα, στο χώρο της διανόησης).

Ο Κρίστοφ Βαλτς ήταν ο νικητής του βραβείου Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Ναζί στην ταινία Άδοξοι Μπάσταρδοι και η εξαιρετική Μονίκ απέσπασε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Μονάκριβη, ευχαριστώντας την Ακαδημία που δεν ψήφισε με βάση «πολιτικές», όπως είπε.

Οι εκπλήξεις της βραδιάς ήρθαν στις κατηγορίες σεναρίου. Ο Μαρκ Μπόουλ κέρδισε το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου για το Hurt Locker, κλέβοντάς το κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του Κ. Ταραντίνο και των Άδοξων Μπάσταρδων. Ο Μ. Μπόουλ αφιέρωσε το βραβείο στους Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων απονεμήθηκε στο Ψηλά στον Ουρανό, ενώ το Όσκαρ μουσικής απέσπασε ο Μάικλ Τζιακίνο για το soundtrack της ταινίας αυτής. Το The Weary Kind (Crazy Heart) των T-Bone Burnett, Ράιαν Μπίνγκχαμ κέρδισε το Όσκαρ τραγουδιού.

Η πολυσυζητημένη ταινία Avatar, δεν πήγε τόσο καλά όσο αναμενόταν. Πήρε βραβείο για τα Σκηνικά της, ενώ ο Μάουρο Φιόρε έλαβε το Όσκαρ φωτογραφίας ευχαριστώντας τον Τζέιμς Κάμερον και το «όραμά του». Επίσης, η ταινία Avatar κέρδισε και το βραβείο Οπτικών Εφέ. «Να θυμάστε· ο κόσμος που ζούμε είναι τόσο εκπληκτικός όσο και αυτός που φτιάξαμε για σας», χαριτολόγησε ένας εκ των επόμενων νικητών, αναφερόμενος προφανώς στη μανία του κόσμου με τον πλανήτη Πανδώρα.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το The Cove.

Άρτον και Θεάματα!
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...