-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

22/4/12

Οι τελευταίες ώρες του Δημήτρη Μητροπάνου


Γράφει η Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Ο Δημήτρης Μητροπάνος χορεύει πλέον ζεϊμπέκικο με τους αγγέλους και όλοι εμείς κρατάμε για πάντα στην καρδιά μας τη μελωδική κληρονομιά που μας άφησε. Οι δικοί του άνθρωποι όμως που τον ζούσαν από κοντά, συντετριμμένοι από τον απρόσμενο χαμό του, δεν μπορούν να πιστέψουν πώς έφυγε τόσο ξαφνικά, αφού ήταν πολύ καλά στην υγεία του. Αυτό είναι που μονοπωλεί όλες τις συζητήσεις τους...

Το τελευταίο διάστημα, όλα έδειχναν ότι η υγεία του είχε σταθεροποιηθεί. Ο ίδιος ήταν κεφάτος, πάντα χαμογελαστός και με πολύ κέφι για δουλειά. Αυτό το τελευταίο άλλωστε ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε με την υγεία του. Ποτέ δεν είχε χάσει την όρεξή του να τραγουδάει και να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του στο κοινό του. Η καλή του διάθεση δεν είχε περάσει φυσικά απαρατήρητη από την οικογένεια και τους στενούς συνεργάτες του. Ολοι ήταν χαρούμενοι που τον έβλεπαν δυνατό και γεμάτο ενέργεια.

Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Δημήτρης Μητροπάνος με τη σύζυγό του Βένια ταξίδεψαν έως το Παρίσι για το προγραμματισμένο ραντεβού με το ιατρικό τιμ που τον χειρούργησε το 2008, όταν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού με δότρια την αγαπημένη του αδελφή Σμαρώ. Το όποιο άγχος είχαν στη διάρκεια του ταξιδιού εξαφανίστηκε, όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε έφτασαν στα χέρια των γιατρών.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά! Δεν γίνονταν καλύτερα. Μπορούσαν πλέον ήρεμοι να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Αλλωστε, η Μεγάλη Εβδομάδα πλησίαζε και ο δημοφιλής τραγουδιστής απολάμβανε πάντα τα έθιμα αυτών των ημερών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος και η σύζυγός του επέστρεψαν πανευτυχείς στην Αθήνα, αφού όλα πήγαν κατ’ ευχήν, για να γιορτάσουν με τις κόρες τους και τα άλλα προσφιλή τους πρόσωπα. Ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, ήταν ιδιαίτερα κεφάτος και επιμελήθηκε ο ίδιος το γιορτινό τραπέζι. Εφτιαξε το πατροπαράδοτο κοκορέτσι και σούβλισε με μαεστρία τον οβελία, που απόλαυσαν οι καλεσμένοι του.

Όλοι έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και το γλέντι τους κράτησε μέχρι αργά. Τη Δευτέρα του Πάσχα την αφιέρωσε στην οικογένειά του και, όταν πια νύχτωσε, συντροφιά με τις λατρεμένες κόρες του κάθισαν να δουν ταινίες μέχρι που τους βρήκε το ξημέρωμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κανείς από τους δικούς του ανθρώπους δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ημέρα που ξημέρωνε θα ήταν η πιο δύσκολη της ζωή τους…

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου και θέλω από τη δουλειά αυτή να μείνουν πράγματα πίσω. Να πουν ότι πέρασε ο Μητροπάνος, έκανε την καριέρα του, αλλά μας άφησε κάποια πράγματα. Λυπάμαι πολύ όταν βλέπω ανθρώπους που έκαναν καριέρα και, όταν έφυγαν, κοιτάς πίσω και δεν υπάρχει τίποτα…» είχε εκμυστηρευτεί σε παλαιότερη συνέντευξή του. Και να ’βλεπε τι αγάπη εισέπραξε! Πώς τον κατευόδωσαν, με τι χειροκρότημα και τι σπαραγμό. Μέχρι όμως να έρθει αυτή η στιγμή, ο τραγουδιστής που ξετρέλανε με το ηχόχρωμα της φωνής του τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (εκείνος τον έσπρωξε στο τραγούδι) υποστήριζε με πάθος: «Όσο ζω και μπορώ θα τραγουδάω. Δεν σκέφτηκα στιγμή να σταματήσω το τραγούδι. Κατά τα άλλα, εντάξει. Τι να λιποψυχήσω! Έχω παιδιά, έχω οικογένεια… σοβαροί να είμαστε».

Υπεράνω όλων γι’ αυτόν τον άντρα με τη γενναία ψυχή ήταν η οικογένεια. Τώρα, είναι δύσκολα για όλους. Ιδιαίτερα για τη γυναίκα της ζωής του, τη Βένια, που στάθηκε βράχος στο πλάι τού Μητροπάνου. Στην αρρώστια του δεν ξεκόλλησε από το πλευρό του. Επί μήνες, όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο της Γαλλίας και μέχρις ότου αναρρώσει, δεν σήκωσε κεφάλι. Και όταν έμενε μόνη, έβρισκε δημιουργική διέξοδο στα υπέροχα κοσμήματα που φιλοτεχνούσε. «Η Βένια είναι ο άνθρωπός μου, ο άνθρωπος που μοιράζομαι τη ζωή μου. Την αγαπώ πολύ, με αγαπάει και εκείνη και ας πέρασε τα πάνδεινα από μένα. Αυτό!».

Αλλά και για τις κορούλες του, τη 17χρονη Αναστασία και τη 14χρονη Μυρσίνη, που δεν τους χαλούσε ποτέ χατίρι, «τις αδυναμίες μου», όπως τις αποκαλούσε, το κενό που τους αφήνει δεν θα μπορέσει με τίποτα να αναπληρωθεί.

Ομως, το πιο τραγικό ίσως πρόσωπο στην όλη ιστορία είναι η αδελφή του, η Σμαρώ. Ηταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Τους συνέδεε αστείρευτη αγάπη, όπως λένε φίλοι από τον κύκλο τους. Η Σμαρώ, όταν έμαθε ότι ο αδελφός της κινδυνεύει, του πρόσφερε το ένα νεφρό της για να ζήσει. Μπορούσε να δώσει και την τελευταία σταγόνα από το αίμα της σε εκείνον για να γίνει καλά.

Το πόσο τον πονούσε φαίνεται και από τα λεγόμενα της πρώτης συζύγου του Δημήτρη Μητροπάνου, της Φανής Σταμάτη, η οποία απευθυνόμενη στην οικογένεια του εκλιπόντος σχολίασε: «Στην οικογένεια το μόνο που μπορώ να πω είναι τα συλλυπητήριά μου. Ξέρω τι έχει χάσει η οικογένειά του και ειδικά η αδελφή του, η Σμαρώ, γιατί την έχω ζήσει και ξέρω τι σήμαινε για εκείνη ο Δημήτρης!».

Με τα άλλα του αδέλφια, τα παιδιά από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε τυπικές σχέσεις.

«Μάγκες, σήμερα θα μαγειρέψω εγώ!»

Το κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια που ετοίμασε για την ορχήστρα του, έπειτα από συναυλία στη Γερμανία. Κάτι που πολλοί δεν ήξεραν είναι ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ο καλύτερος μάγειρας. Θα λέγαμε μετρ στο είδος! Το κοκορέτσι και το ψήσιμο του οβελία το Πάσχα δεν ήταν τυχαίο.

«Μαγείρευε από φασολάδα μέχρις ό,τι μπορείς να φανταστείς. Όλα τα περίεργα και τα πιο δύσκολα φαγητά. Όταν είχε κέφι, έμπαινε στην κουζίνα και ό,τι έφτιαχνε ήταν γλύκισμα. Εγώ έχω γευθεί τη φασολάδα του. Εξαιρετική. Δεν φαντάζεσαι» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ένας φίλος και συνάδελφός του από τα παλιά τα χρόνια.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα. Είναι από τη Γερμανία, όπου ο Δημήτρης Μητροπάνος σε ταβέρνα ομογενούς μαγείρεψε κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια και όλοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους.

Συνέβη πριν ακόμα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του, τη Βένια. Ο τεράστιος λαϊκός τραγουδιστής είχε δώσει μια συναυλία στη Στουτγάρδη προσκεκλημένος από τους ομογενείς μας. Μετά τη συναυλία, όπου έγινε κυριολεκτικά χαμός, μέχρι που δεν τον σήκωσαν στα χέρια, ένας Ελληνας, ο κ. Σωκράτης Α., προσκάλεσε σε δείπνο τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον μαέστρο Τάκη Παγιάτη και τους μουσικούς που αποτελούσαν την ορχήστρα στο εστιατόριό του με την επωνυμία «Όξεν», στην πόλη Τίμπιγκεν.

Μπαίνοντας στο ρεστοράν και ενώ ο ιδιοκτήτης έδωσε εντολές στον μάγειρα, μπήκε στη μέση ο Δημήτρης Μητροπάνος και δήλωσε προς μεγάλη έκπληξη όλων: «Μάγκες, σήμερα θα μαγειρέψω εγώ!». Ανασκουμπώθηκε, μπήκε στην κουζίνα, σήκωσε τα μανίκια και ζήτησε κρέας μοσχάρι για να φτιάξει ροσμπίφ (κοκκινιστό) με μακαρόνια, που το συνόδεψε με δύο ελληνικές πατροπαράδοτες σαλάτες, όπως καταμαρτυρεί στην «Εspresso της Κυριακής» συνδαιτυμόνας εκείνου του τραπεζιού που κράτησε ως τις πρωινές ώρες. «Ηταν πεντανόστιμο το φαγητό του» σχολίασε ο κύριος που ήταν εκεί, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο ίδιος γευσιγνώστης.

Αυτός ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος! Ένας από τους τελευταίους μάγκες, ένας ειλικρινής άνθρωπος, ντόμπρος χαρακτήρας που νοιαζόταν για τον διπλανό του, που ήθελε να περνάνε καλά οι φίλοι του, ακόμα και αν το μενού είχε μόνο φασολάδα!


Πηγή: Espresso

ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...