-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

4/2/12

Χαιρετισμός του Νίκου Απέργη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης της 21ης Μαρτίου 2009

Με το παρακάτω άρθρο, ο τόσο πρόωρα χαμένος Φίλος μας, Νίκος Απέργης, είχε απευθύνει, μέσω του λογοτεχνικού ιστολογίου μας Verse Monkey, χαιρετισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης του 2009... Ολόκληρο το άρθρο του είχε ως εξής:
Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης. Όταν όλες οι “αξίες” δοκιμάζονται, οι μετοχές στα χρηματιστήρια χάνουν την αξία τους, συνάνθρωποί μας χάνουν τη δουλειά τους και το μέλλον είναι άδηλο και ζοφερό μοιάζει πολυτέλεια να μιλάμε για ΠΟΙΗΣΗ.

Κι όμως η μόνη διέξοδος είναι να αναζητήσουμε τις λύσεις στο Χρηματιστήριο των πραγματικών Αξιών.

Αιώνες πριν ο Όμηρος και αργότερα οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές, που άφησαν πίσω τους τις κορυφαίες δημιουργίες του αρχαίου δράματος και της Αττικής κωμωδίας, διάλεξαν τον έμμετρο λόγο και το μέλος, (τη μουσική του λόγου), για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Δημιούργησαν τα έπη, τις σπουδαίες τραγωδίες και τις κωμωδίες, που έμειναν στην Ιστορία και μας επιτρέπουν να υπερηφανευόμαστε για την συμβολή της πατρίδας μας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Κι ήρθαν μετά οι βυζαντινοί υμνογράφοι και αργότερα μεγάλοι σύγχρονοι ποιητές, όπως ο Ρήγας, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο Καβάφης, ο Βάρναλης, ο Σεφέρης και ο Ρίτσος, που έδωσαν τη δική τους καθοριστική συμβολή στην αναγέννηση του έθνους. Και ακολούθησαν άλλοι σπουδαίοι συνεχιστές, που ανέδειξαν το Ελληνικό πνεύμα και τον Πολιτισμό μας, κερδίζοντας σημαντικές θέσεις στο Πάνθεον των μεγάλων πνευματικών ταγών του 19ου και του 20ου αιώνα, κατακτώντας ακόμα και το Βραβείο Νόμπελ στην Ποίηση με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Η Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, που γιορτάζουμε σήμερα, καθιερώθηκε μόλις το 1998, από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας την αρχή της άνοιξης. Κι’ ήταν φυσικό, αφού η Εαρινή Ισημερία είναι η χρονική στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου. Η υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.

Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.Στην ελληνική πολιτική ποίηση είναι επικεντρωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τιμώμενος Ποιητής ο Γιάννης Ρίτσος.

Νίκος Απέργης
Δείτε το άρθρο, στο ιστολόγιο Verse Monkey!, όπως δημοσιεύτηκε τότε.

ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...