-->

Σελίδες

Get Adobe Flash player

23/1/10

Σαν σήμερα πέθανε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Αριστοτέλη

alexandros-onassis


Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948 και ήταν ο μόνος γιος – και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα έθιμα εκείνου του καιρού, διάδοχος – του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», η οποία τότε ανήκε στον πατέρα του. Τραυματίστηκε θανάσιμα σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη αμέσως μετά την απογείωση μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (Αθήνα) και το δυστύχημα αυτό πιθανολογήθηκε με βάσιμα στοιχεία ως εγκληματική πράξη. Παραμένοντας «κλινικά νεκρός», ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν στις 22 Ιανουαρίου του 1973 τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του. Ετάφη στο Σκορπιό όπου αργότερα ετάφη και ο πατέρας του Αριστοτέλης καθώς και η αδερφή του Χριστίνα.
Όταν συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα, ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η σύντομη ζωή του αλλά και ο τραγικός – σχεδόν μυστηριώδης – θάνατός του, θυμίζουν, όπως έχει λεχθεί, «ελληνική τραγωδία». Γεννήθηκε από τον πρώτο γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση, με την Αθηνά (Τίνα) Λιβανού. Αν και πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Ο Αριστοτέλης, παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και τον έπαιρνε από μικρό μαζί του στις επιχειρήσεις, δεν ενέκρινε ποτέ τη σχέση του με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ-Τίσεν. Λάτρης της ταχύτητας και της περιπέτειας, ο Αλέξανδρος επιδιδόταν στα ακριβά σπορ με γρήγορα αυτοκίνητα, ενώ πιλοτάριζε ο ίδιος αεροπλάνο, κάτι που έμελλε να σταθεί μοιραίο για τη ζωή του.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1973, πιλοτάριζε το αγαπημένο του αεροπλάνο, ένα αμφίβιο Piaggio 136, με πλωτήρες για να μπορεί να προσθαλασσωθεί οπουδήποτε. Λόγω σαμποτάζ, το σκάφος κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά (αιματώματα στο κεφάλι), διακομίστηκε στο ΚΑΤ και άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιανουαρίου του 1973 στις 19.00 το απόγευμα. Αν το ατύχημα είχε συμβεί σήμερα, ο νέος πιθανότατα θα σωζόταν, επειδή η εξέλιξη της ιατρικής εξαλείφει πλέον με λέιζερ τα τέτοιου είδους αιματώματα στην κρανιακή χώρα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αμέσως μετά το θάνατο του γιου του, κατέρρευσε. Βρήκε τη δύναμη όμως να υποστηρίξει ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο κι ότι γιος του έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Άρτον και Θεάματα!

Πηγές: Wikipedia, Το Βήμα.
ERA Kosmos - 93.6 FM Αθήναι Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...